Skrb zaradi 'vladne zamude' v Nemčiji je pretirana


Objavljeno: 30.11.2017. 0:00:00
vijesti, bloomberg, yahoo, dionice, fondovi, burza, tečaj, dolar, funta, euro

Priznam, da me kot finančnega analitika niso preveč zanimala pogajanja o sestavi vladne koalicije v Nemčiji. Prvič, ker nisem pričakoval, da bi kanclerki Merklovi lahko spodletelo pri pogajanjih, drugič pa, ker ne vidim, da bi politična kriza lahko zares negativno vplivala na finančne trge, ki rušijo vse pred seboj.  

Vodja liberalnih demokratov je zapustil pogajalsko mizo z besedami: "Ne bo šlo. Bolje ne vladati, kot vladati slabo." Všeč mi je, da so nemški politiki pri pogajanjih načelni, je pa res, da gre lahko tudi za načrtno politično taktiziranje. Zeleni in liberalci so ideološko na nasprotnih straneh političnega spektra, tudi programsko bi lahko bili težko bolj različni pri osrednjih temah, kot so priseljenci, gospodarstvo, energetika in boj proti podnebnim spremembam.

Razpad koalicijskih pogovorov je gotovo udarec za Angelo Merkel, saj kot nedotakljiva superkanclerka ni bila dovolj dobra pogajalka. Ona je bila tista, ki ji ni uspelo sestaviti koalicije.

Po drugi strani se mi zdi bolje, da se že v začetku postavijo karte na mizo, kot da se s stisnjenimi zobmi oblikuje vlada in nato sledijo leta mučnega sobivanja in spopadov znotraj vladajoče koalicije v italijanskem slogu. Seveda so gospodarstveniki takoj zagnali vik in krik, kako zelo so razočarani, da državo, podjetja in prebivalce morda čaka daljše obdobje politične negotovosti.

Mislim, da je panika pretirana in da se ne bo zgodilo nič posebnega. Nemško gospodarstvo je v takšnem vzponu in delniški trgi v tako močnem zagonu, da tudi daljše obdobje politične negotovosti ne bi imelo večjega negativnega vpliva.

V svetu je zdaj večja nevarnost, da pride do prevelike evforije na finančnih trgih in napihovanja tečajev delnic. Nemčiji gre preveč dobro z realno negativnimi obrestnimi merami, visoko gospodarsko rastjo in polno zaposlenostjo. Politična kriza in negotovost lahko delujeta kot hladen tuš za pretirano evforične vlagatelje.

Kar se večini zdi očitno, je na finančnih trgih velikokrat postavljeno na glavo. Verjetno bi večina prisegla, da borze cvetijo v času relativne harmonije med strankami. V resnici ni tako. Analiza Ned Davis Research kaže, da so delniški trgi v ZDA dosegali precej boljše donose v času močnejših konfliktov med strankami. Vlagatelji imajo očitno raje, da se vlade ukvarjajo same s sabo in ne delajo neumnosti. Za finančne trge je v aktualnem okolju visoke rasti koristen občutek vlagateljev, da vlada politična negotovost, ker bo potem napihovanje delniških tečajev manj verjetno.


Vir: Bloomberg.

Novinarji že tekmujejo, kdo bo nemško politično negotovost prikazal bolj senzacionalistično: kako grozno je to, ker sproža strah med podjetniki in investitorji. Sam trdim, da je politična stabilnost precenjena. Kaj pa če je politična negotovost v Nemčiji koristna za evropske finančne trge, ker avtomatično preprečuje pretirano evforijo med vlagatelji? Kaj če bo zaradi tega monetarna politika ECB manj restriktivna, kar bi lahko podaljšalo cikel okrevanja evropskega gospodarstva?

Izvor: Infond DZU