Sedam od deset riba u Jadranu u sebi ima plastiku?


Objavljeno: 14.3.2019. 7:55:00
vijesti, bloomberg, yahoo, dionice, fondovi, burza, tečaj, dolar, funta, euro

Godišnje se u Europi baci 25 milijuna tona plastike i sve završi u okolišu i moru, puno toga završi i u Jadranskom moru.

O tome kako zaštititi Jadran od onečišćenja komunalnim otpadom na HRT-u su govorili Slaven Dobrović, saborski zastupnik i bivši ministar zaštite okoliša i Đuro Horvat, poduzetnik u ekoindustriji i obradi komunalnog otpada. 

Ovaj tjedan se održava Opća skupština UN-a o okolišu, kažu da smo u plastičnoj krizi, Dobrović se s time slaže i smatra da se svi trebamo s time upoznati. Pojasnio je da su sva mora svijeta puna plastike, a riječ je o materijalu koji ima izuzetna svojstva i činimo zločin kada ju bacimo u prirodu. 

- Ona se ne razgrađuje i nikad ne postaje dio kruženja tvari u prirodi, već se fragmentira i vraća nam se natrag u tanjur budući da trećina riba u Jadranu sadrži plastiku u svom organizmu, rekao je.

Sedam od deset riba u Jadranu u sebi ima plastiku. Dobrović kaže da, prema istraživanjima, postoji jasna interakcija između plastike koja se gomila kao tvar koja se ne razgrađuje, ona se akumulira u vodi, u prirodi, u moru i nažalost je prisutna. 

Izvor: Poslovni