Ulagači na Wall Streetu oprezni nakon pet dana rasta


Objavljeno: 12.6.2019. 0:00:00
vijesti, bloomberg, yahoo, dionice, fondovi, burza, tečaj, dolar, funta, euro

Na Wall Streetu su berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su se ulagači nakon pet dana snažnog rasta cijena odlučili na predah, a zabrinjava ih i zastoj trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Dow Jones oslabio je 14 bodova ili 0,05 posto, na 26.048 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,03 posto, na 2885 bodova, a Nasdaq indeks 0,01 posto, na 7822 boda.

Ulagači su se juče odlučili na predah, nakon što su u prethodnih pet trgovinskih dana cijene dionica skočile više od 5 posto zahvaljujući ponajviše špekulacijama da će zbog usporavanja rasta ekonomije američka centralna banka uskoro smanjiti ključne kamatne stope.

Pozitivno je na tržište posljednjih dana uticao i dogovor između SAD-a i Meksika od petka, prema kojemu će Meksiko poduzeti veće napore za sprječavanje dolaska nelegalnih imigranata iz centralne Amerike u SAD, dok je Washington odustao od uvođenja carina na uvoz iz Meksika.

Međutim, već duže vrijeme nema naznaka pomaka u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je juče da ga ne zanima trgovinski dogovor ako Kina ne pristane na četiri od pet glavnih tačaka, koje nije precizirao.

A na evropskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,31 posto, na 7398 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,92 posto, na 12.155 bodova, a pariški CAC 0,48 posto, na 5408 bodova.

Izvor: Bankar.me