Gospodarsko razpoloženje v EU junija rekordno navzgor


vijesti, bloomberg, yahoo, dionice, fondovi, burza, tečaj, dolar, funta, euro

Ljubljana - Predvsem zaradi postopnega ponovnega odpiranja gospodarstva se je v juniju kazalnik gospodarskega razpoloženja (ESI) v evrskem območju na mesečni ravni rekordno izboljšal, in sicer za 8,2 točke na 75,7 točke. A zvišanje je bilo z rekordno nizke osnove, skupaj z okrevanjem v maju je namreč kazalnik zdaj nadoknadil šele približno 30 odstotkov globokega padca v marcu in aprilu, ugotavlja evropska komisija. Se je pa že drugi mesec zapored tako v evrskem območju kot v celotni EU izboljšal tudi kazalnik zaposlitvenih pričakovanj. 

V evrskem območju se je v juniju izboljšalo zaupanje v vseh sektorjih gospodarstva (industrija, storitve, trgovina na drobno, gradbeništvo) in med potrošniki, kar je razlika od maja, ko je prišlo do izboljšanja zaupanja le v industriji in med potrošniki. Največji napredek pa je bil junija zabeležen pri trgovini na drobno.

Gospodarska klima boljša tudi v Sloveniji

Kazalnik gospodarske klime je bila junija na mesečni ravni za 8,7 točke višji tudi v Sloveniji ugotavlja Surs. Po izrazitem padcu v aprilu 2020 se gospodarska klima izboljšuje, še vedno pa  je za 24,1 odstotne točke nižja od dolgoletnega povprečja.

Kazalnik gospodarskega razpoloženja se je ta mesec močno popravil navzgor v vseh največjih evrskih državah, in sicer v Franciji (za 9,4 točke), Italiji in Španiji (za 8,2 točke) in Nemčiji (za 6,6 točke).

Proizvodna pričakovanja skoraj na februarski ravni

Razpoloženje v industriji se je popravilo zaradi proizvodnih pričakovanj, ki so že skoraj na februarskih ravneh, ugotavlja komisija.Tudi razpoloženje med nemškimi izvozniki se je v tem mesecu zrazito izboljšalo, ugotavlja inštitut Ifo iz Münchna. Junija so se izvozna pričakovanja za proizvodnjo dvignila z -26,7 na -2,3 točke, kar je največje izboljšanje doslej znotraj enega meseca.

 


Analize

poslovna vijest, analiza, interview, jutarnji list, večernji list, poslovni dnevnik, bloomberg, bbc, investing, yahoo, burza, fond, tečaj, dionica, obveznica, indeks, nafta, zlato, srebro, nafta, euro, dolar, HNB, Hrvatska narodna banka, HT, ADRS, ZABA, ZB, RIVP, ERNT, INA
Analiza

Fed, hvala

Pretekli teden je minil mirno in zeleno. Večina svetovnih borznih indeksov je teden zaključila višje. Za optimizem je poskrbela ameriška centralna banka in makroekonomski podatki, ki so bili skladni s pričakovanji trga.

Za zeleno obarvan teden je zopet poskrbela ameriška centralna banka, ki je sporočila, da...

Pročitaj...
poslovna vijest, analiza, interview, jutarnji list, večernji list, poslovni dnevnik, bloomberg, bbc, investing, yahoo, burza, fond, tečaj, dionica, obveznica, indeks, nafta, zlato, srebro, nafta, euro, dolar, HNB, Hrvatska narodna banka, HT, ADRS, ZABA, ZB, RIVP, ERNT, INA
Analiza

Na borzi povečan strah glede drugega vala okužb

Vlagatelji, ki so v času zapiranja gospodarstev imeli pogum in dodatno nalagali v delniške naložbe, so bili v zadnjih treh mesecih z donosi lepo nagrajeni. Strah pred morebitnim prihodom drugega vala okužb pa je zaznamoval pretekli teden, zaradi česar so vlagatelji unovčevali ustvarjene dobičke.

Pretekli začetek tedna se je nadaljeval v pozitivnem vzdušju....

Pročitaj...