Srbija u eminentnom društvu – dinarske obveznice Srbije ulaze u renomirane J.P. Morgan indekse


vijesti, bloomberg, yahoo, dionice, fondovi, burza, tečaj, dolar, funta, euro

Jedna od vodećih finansijskih institucija u svetu J.P. Morgan danas je objavila odluku da od 30. juna 2021. godine uključi dinarske obveznice Republike Srbije u renomirani indeks obveznica J.P. Morgan GBI-EM index. Ova odluka predstavlja ostvarenje cilja kojem je Srbija stremila i za koji se snažno zalagala od 2015. godine i još jednu potvrdu postignutih rezultata na polju razvoja domaće ekonomije, unapređenju finansijskog tržišta, a naročito obezbeđenju stabilnosti dinara, kao oslonca i sidra opšte makroekonomske stabilnosti.

Dinarske obveznice Republike Srbije biće uključene u indeks GBI-EM Global Diversified, koji predstavlja, od strane međunarodnih investitora, jedan od najčešće praćenih, odnosno repernih (benchmark) indeksa obveznica koje su emitovane u lokalnim valutama zemalja u razvoju. Takođe, ove obveznice će biti uključene i u GBI-Aggregate (GBI-AGG) i GBI-AGG Diversified indekse, koji obuhvataju državne obveznice u domaćoj valuti i razvijenih zemalja i zemalja u razvoju.

„Uspeh nikada nije slučajan i ne dolazi preko noći, već je rezultat predanog rada, zalaganja i poboljšanja domaće ekonomije i finansijskog tržišta u celini. Kada smo 2015. započeli aktivnosti na uključenju srpskih dinarskih obveznica u J.P. Morgan indeks obveznica, malo ko je verovao da će se to zaista i desiti. Uspeli smo da savladamo sve prepreke i s pravom smo uključeni u društvo zemalja u razvoju, koje su svakodnevno na radaru međunarodnih investitora. Ovo je ishod velikog broja sastanaka koje smo sa ovom institucijom imali u proteklih šest godina, ali i direktnih kontakata i razgovora J.P. Morgan-a s nezavisnim kredibilnim učesnicima u društvenom životu Srbije i na domaćem finansijskom tržištu, čime je J.P. Morgan stekao objektivnu i celovitu sliku o našoj zemlji. Uključivanjem naših obveznica u ovaj indeks Srbija će postati još atraktivnija investiciona destinacija i nalaziće se na mapi najeminentnijih svetskih ulagača. Sada s pravom očekujemo nastavak znatnijeg priliva investicija u našu zemlju, što će dati direktan podsticaj bržem privrednom rastu”, izjavila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

J.P. Morgan u svom izveštaju posebno ističe napredak na polju likvidnosti tržišta dinarskih obveznica, što ukazuje koliko su poslednjih godina investitori postali zainteresovani za trgovanje domaćim hartijama od vrednosti. Navodi se da, iako je rast neizvesnosti na tržištima u prethodnoj godini dana uzrokovan pandemijom virusa korona negativno uticao na likvidnost na finansijskim tržištima zemalja u razvoju, međunarodni investitori su saglasni da se likvidnost na tržištu srpskih dinarskih obveznica oporavila i vratila na pretkrizne nivoe.

„Današnja objava predstavlja snažan signal međunarodnim investitorima da je Srbija dostigla nivo uglednih zemalja u razvoju. To će imati višestruke pozitivne efekte na domaće finansijsko tržište i omogućiti još povoljnije uslove finansiranja države i domaćih kompanija. Očekujemo dodatnu diversifikaciju već široke baze investitora koji ulažu u hartije od vrednosti Republike Srbije, s obzirom na to da uključivanje dinarskih obveznica u navedeni indeks znatno povećava atraktivnost naše zemlje kao investicione destinacije”, istakla je guverner Jorgovanka Tabaković.

U izveštaju J.P. Morgan-a takođe se navodi da je Srbija u prethodnim godinama uložila velike napore u razvijanje repernih (benchmark) emisija dinarskih obveznica, doprinoseći povećanju obima pojedinačnih dinarskih instrumenata, što je pozitivno uticalo na povećanje likvidnosti na domaćem finansijskom tržištu.

„Odluka J.P. Morgan-a predstavlja veliko priznanje za sve aktivnosti koje smo preduzeli u prethodnim godinama, usmerene ka razvoju domaćeg finansijskog tržišta i održanju stabilnosti domaće valute – našeg dinara. Činjenica da su dinarske obveznice bile u procesu razmatranja (Index Watch) u prethodnoj godini dana, kada se svetska ekonomija našla pred velikim izazovima, kao i da je doneta pozitivna odluka o uključivanju dinarskih hartija u J.P. Morgan GBI-EM index, ukazuje da smo, uprkos ogromnim izazovima, uspeli da očuvamo otpornost i stabilnost domaćeg finansijskog tržišta”, ocenila je guverner Jorgovanka Tabaković.

U navedene indekse biće uključene tri reperne emisije dinarskih obveznica, originalne ročnosti sedam, deset i 12,5 godina, a koje dospevaju 2026, 2028. i 2032. godine.


Analize

poslovna vijest, analiza, interview, jutarnji list, večernji list, poslovni dnevnik, bloomberg, bbc, investing, yahoo, burza, fond, tečaj, dionica, obveznica, indeks, nafta, zlato, srebro, nafta, euro, dolar, HNB, Hrvatska narodna banka, HT, ADRS, ZABA, ZB, RIVP, ERNT, INA
Analiza

Mesečna informacija o poslovanju bank

Bančni sistem je v letu 2020 posloval v izjemnih okoliščinah, posledice pandemije Covid-19 pa se bodo tudi v prihodnje odražale v poslovanju bank. Dobiček bančnega sistema je bil kljub poslabšanju pogojev poslovanja razmeroma visok, 472 mio EUR, le petino manjši kot v predhodnem letu, zlasti zaradi enkratnega učinka združitve dveh bank. Brez...

Pročitaj...
poslovna vijest, analiza, interview, jutarnji list, večernji list, poslovni dnevnik, bloomberg, bbc, investing, yahoo, burza, fond, tečaj, dionica, obveznica, indeks, nafta, zlato, srebro, nafta, euro, dolar, HNB, Hrvatska narodna banka, HT, ADRS, ZABA, ZB, RIVP, ERNT, INA
Analiza

Se nam obeta višja inflacija?

Pretekli teden je na borzah minil brez večjih sprememb. V torek so ameriški indeksi dosegli nove rekordne vrednosti, proti koncu tedna pa so pridobljeno izgubili. Iz gibanja zahtevanih donosnosti na obvezniških trgih namreč izhaja, da investitorji pričakujejo vse višjo inflacijo.

Medtem ko kaže, da je najtežje...

Pročitaj...
poslovna vijest, analiza, interview, jutarnji list, večernji list, poslovni dnevnik, bloomberg, bbc, investing, yahoo, burza, fond, tečaj, dionica, obveznica, indeks, nafta, zlato, srebro, nafta, euro, dolar, HNB, Hrvatska narodna banka, HT, ADRS, ZABA, ZB, RIVP, ERNT, INA
Analiza

Zanimiva delnica: Accor

Accor je največji svetovni upravljavec hotelskih namestitev. Ponuja več kot 748.000 sob in več kot 30 različnih blagovnih znamk. Prisotni so tako v ekonomskem kot v luksuznem segmentu. Blagovna znamka z največ, 37 odstotki vseh sob, je Ibis (ekonomski razred). Luksuzni segment predstavlja blagovna znamka FRHI. Večino EBITDA ustvari segment, ki se ukvarja samo z...

Pročitaj...